Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ο Ουίλιαμ Μπλέικ μέσα από 10 φράσεις του



Ο Ουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους  ποιητές και παράλληλα ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, μυστικιστής και οραματιστής. Άρχισε να γράφει ποιήματα από τα 12. Υπήρξε μαθητευόμενος ενός χαράκτη και απέκτησε δεξιότητες που του επέτρεψαν να δημιουργεί έργα που συνδύαζαν τα ποιήματα και τα χαρακτικά του, και τα οποία εξέδιδε ο ίδιος με τη βοήθεια της γυναίκας του (διατηρούσαν τυπογραφείο). Οι σύγχρονοί του τον θεωρούσαν εκκεντρικό και τρελό και δεν εκτίμησαν ποτέ τα έργα του.
Η πληρέστερη συλλογή ποιημάτων του είναι Τραγούδια της Αθωότητας και της Εμπειρίας, όπου περιλαμβάνεται και το γνωστό ποίημά του The Tyger.
Πέρα από τη βαθιά του επίδραση στους Ρομαντικούς τον 19ο αιώνα, η φήμη του Μπλέικ συνέχισε να μεγαλώνει και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Τόσο τα ζωγραφικά έργα του, όσο και τα ποιήματά του εξακολουθούν να αρέσουν. Ακόμη και σήμερα τα χαρακτικά του χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, κυρίως όταν το περιεχόμενο έχει σχέση με τη μεταφυσική ή με τη Βίβλο, την Κόλαση κ.λπ.

Αποφθέγματα του Ουίλιαμ Μπλέικ:
1. «Η υπερβολική λύπη γελάει. Η υπερβολική χαρά κλαίει».
2. «Αυτός που το πρόσωπό του δεν φωτίζει, δεν θα γίνει ποτέ αστέρι».
3. «Αυτοί που καταπιέζουν τις επιθυμίες τους το κάνουν επειδή οι επιθυμίες τους είναι τόσο αδύναμες, ώστε μπορούν να καταπιεστούν».
4. «Όταν λέω την αλήθεια, δεν το κάνω για να πείσω εκείνους που δεν τη γνωρίζουν, αλλά για να υπερασπιστώ αυτούς που τη γνωρίζουν».
5. «Ο αδύνατος στο θάρρος είναι δυνατός στην πονηριά».
6. «Η ντροπή είναι ο μανδύας της περηφάνιας».
7. «Η Τέχνη είναι το δέντρο της Ζωής. Η Επιστήμη είναι το δέντρο του Θανάτου».
8. «Η φαντασία δεν είναι μια κατάσταση. Είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη».
9. «Ο δρόμος της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της σοφίας».
10. «Σκέψου το πρωί. Δράσε το μεσημέρι. Φάε το βράδυ. Κοιμήσου τη νύχτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου