Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Τι γλυκά έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες


Οι πηγές από όπου έχουν αντληθεί οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γαστριμαργικές συνήθειες, τις συνταγές και τα ήθη γύρω από τα τραπέζια της Αρχαίας Ελλάδας είναι δύο: οι «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της δυτικής γαστρονομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:
- ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι),
- η μουστόπιτα (μουσταλευριά),
- ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),
- το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας),
- ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά),
- οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα),
- η άμμιλος (τούρτα),
- η μελιττούτα (μελόπιτα),
- τα τήγανα (λουκουμάδες).
Όπως φαίνεται πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου